Сир Горгонзола DOP 180 г, Італія
Ціну уточнюйте
Мінімальна сума замовлення на сайті — 200 грн
- Немає в наявності
- +380 (97) 629-88-53
- +380 (67) 956-40-60
ПЕРЕД ЗАМОВЛЕННЯМ УТОЧНЮЙТЕ НАЯВНІСТЬ ТОВАРУ!
Сир Горгонзола DOP 180 г, упаковка, Італія
Горгонзола — блакитний десертний сир родом з однойменної села поблизу Бергамо. Існують два різновиди горгонзоли: солодка і пікантна. Вони відрізняються кольором прожилок, консистенцію сиру, насиченістю смаку і типом використовуваного цвілевого грибка. Пікантна горгонзола відрізняється також великою витримкою. Горгонзола не має такого рішучого характеру, як французькі блакитні сири, і запах її можна назвати скоріше грубим, горіховим, а не яскравим. У горгонзоли вершкова, м'яка, пастоподібна текстура, а в смаку є чітко солодкі нотки. Є навіть спеціальний вид горгонзоли, який так і називається — dolce, там солодкість доведена до рівня мало не чізкейку.
Наявність асортименту уточнюйте.
Знаменитий італійський сир горгонзолу відноситься до блакитних сирів, що отримали свою назву через пророслих у сирній масі зеленувато-блакитних колоній цвілевих культур. Нерідко поява нового продукту відбувається випадково, що сталося з горгонзолою. Її попередником був сир страккіно (у перекладі з італійської - "втомлений"). Стада, що спустилися з гір, паслися на околицях селища, а місцеві жителі робили м'який жирний сир із молока втомлених від тривалого переходу корів. За однією з легенд, якийсь сиророб одного разу порушив технологію, і, щоб приховати свою помилку, поєднав сирне тісто, що не пройшло необхідну обробку, зі свіжим молоком. В результаті визрів сир із вкрапленнями цвілі, що відразу підкорив знавців пряним ароматом і своєрідним смаком.
За століття спосіб виробництва горгонзоли не зазнав серйозних змін. Як і більшість блакитних сирів, її виготовляють із коров'ячого молока, яке після створаження поміщають у циліндричні форми, вистелені матерією. Для кращого стікання сироватки сформовані головки періодично перевертають. Через 10-14 днів їх дістають, натирають сіллю і проколюють довгими голками, вводячи суперечки благородної плісняви Penicillіum roqueforti.
Для зростання цвілевих грибів необхідний кисень, тому в сирну масу вставляють тонкі металеві трубки. Горгонзол виробляють двох сортів. Молодий, недозрілий солодкуватий сир називається Gorgonzola Dolce або Cremificato, на його визрівання потрібно два місяці. Gorgonzola Piccante зріє близько чотирьох місяців, його консистенція більш щільна, аромат яскраво виражений, а смак гострий та глибокий. У розрізі обидва сорти білого або кремового кольору із включеннями зелено-блакитної плісняви, якої у Gorgonzola Piccante значно більше. Сир має щільну кірку світло-червоного відтінку.
Сирні головки загортають у фольгу, щоб, з одного боку, зберегти вологу, а з іншого, не допустити надходження кисню, щоб уникнути зайвого розростання плісняви. Після розтину оболонки та контакту сиру з повітрям грибок починає рости, але це нормальне явище, яке не впливає на якість продукту.
Гострий, пікантний смак горгонзоли збуджує апетит, тому її зазвичай пропонують як легку закуску перед обідом або вечерею, підбираючи вино, що відповідає сорту сиру. Горгонзола доречна і наприкінці трапези, і на десерт, як неодмінна складова сирної тарілки.
Але цим застосування горгонзол не обмежується. Вона є невід'ємним інгредієнтом багатьох супів, салатів та соусів. Смакові якості сиру чудово розкриваються у комбінації з фруктами, медом, багатьма овочами, шоколадом тощо, але класичним є поєднання з волоськими горіхами та сиром маскарпоне.
Основні | |
---|---|
Країна виробник | Італія |
- Ціна: Ціну уточнюйте